طي قرن بيستم٬ شاهد تسخير شدن محيط هاي شهري توسط آرم هاي تجاري بوديم . آمارها ها حاکي از آن است که يک فرد ٬ روزانه بطور متوسط در حدود هزار آرم را مشاهده مي کند . اين در حالي است که تنها تعداد اندکي از مردم در باره ي مفهوم نمادين اين ابزارهاي بازاريابي و منشا پنهان آنها فکر مي کنند. در اين مقاله٬ به تحليل ريشه هاي پنهان چند آرم تجاري مشهور مي پردازيم.
شما طي يک روز ٬ بطور ميانگين در چه محلهائي به نشان هاي تجاري بر مي خوريد؟ بر روي لوازم منزل ٬ لباس ها٬ روي اتومبيل ها٬ در تبليغات تلويزيوني٬ روي علائم و نشان هاي رسمي ٬ در طي تمام رويدادهاي ورزشي و حتي در همين صفحه! پيدايش آرم ها يکي از نتايج مطالعات گسترده اي است که با سرمايه گذاري “مدرسه ي شيکاگو”٬ متعلق به خانواده ي راکفلر ٬ در زمينه هاي علوم شناختي ٬ روانشناسى عصب شناختى (نوروپسيکولوژى) و بيولوژي انجام شدند . اين پژوهش ها ٬ هسته ي “بازاريابي” را تشکيل داده و سرمايه گذاري هاي سنگيني را به خود اختصاص مي دهند ولي نتايج آنها کاملا محرمانه است.حال سوالي که مطرح مي شود اين است که چرا اين يافته ها از ديد عموم پوشيده نگاه داشته مي شوند؟ پاسخ روشن است؛ با آگاهي يافتن مردم از اين يافته ها ٬ بازاريابي تأثير خود را بر روي افراد از دست داده و مردم ديگر فريب آن را نمي خوردند.
حجم گسترده ي آرم هاي تجاري که در معرض ديد عموم قرار دارند ٬ فرصتي را براي نخبگان طبقه ي حاکم بوجود مي آورد تا به اين وسيله اعتقادات و قدرت خود را به نمايش بگذارند . اين نمادها که در شکل ساده ي نشان هاي تجاري مستتر شده اند در ساختمان ها و ابنيه نيز به کار برده مي شوند . حال قصد داريم که به بررسي منشا و مفهوم نمادها ي موجود در اين آرم ها بپردازيم . در اين مقاله به نمادهای “خورشيد بالدار” و ” کيسه ي ماهي” اشاره خواهيم کرد.
خورشيد بالدار
اگرچه اين نماد کهن توسط ايرانيان باستان ٬ آشوريان و تمدن هاي قدیمی در آمريکاي جنوبي و استراليا نيز به کار برده شده ولي عموما با مصر باستان ارتباط دارد . اين نشان متشکل از يک خورشيد مدور است که دو بال آن را احاطه کرده اند . مصريان در گذشته دو مار بزرگ را نيز بر روي بال ها نقش مي کردند که بيانگر حفاظت خدايان از مصر عليا و سفلي بودند . توماس ميلتون استوارت اين مفهوم اساطيري را چنين شرح مي دهد :
“هوروس،زاده ي مادر باکره و رهايى بخش مصريان ٬ به دنيا آمد تا دشمن خداي بزرگ ٬ يعني خداي آفتاب (Ra) ٬ را نابود کند . بنابراين او خود را به شکل خورشيد بالدار درآورد . سپس خدايگان نِخِبت و خدايگان يواشيت را به شکل دو مار درآورده و با خود همراه کرد . پس از جنگ موفقيت آميز آنها با Ra٬ هوروس به ثوث٬ خداي خرد پنهان٬ حکم کرد که خورشيد بالدار با دو مار عمودي بر روي آن ٬ مي بايست در تمامي معابد متعلق به خدايان٬ در سرزمين هاي شمالي و جنوبي اقامه گردد.”
نويسنده درباره ي نمادگرائي ادامه مي دهد :
“ نکات نمادين در افسانه ي مذکور بسيار کهن بوده و به قديمي ترين دورانها باز مي گردد . خورشيد بالدار٬ که در خط هيروگليف به معناي “شدن- بودن- خلق کردن “ است٬ بخشي از تزئينات نمادين هر معبدي را تشکيل داده و بر بالاي هر مدخل و درگاهي مشاهده مي شود . اين علامت ٬ نمادي از قديمي ترين سيماي زندگي پس از مرگ است که به ما رسيده.” توماس ميلتون استوارت٬ نمادگرائي خدايان مصريان و تاثير آنها بر فراماسونري.
اين نماد٬ بيانگر عروج روح به سوي عالم غيب با کمک مارهاي خرد و آگاهي است:
“و معناي خورشيد بالدار اين است: نمادي از عروج تمام عيار به سوي عالم غيب با تطهير عالم پائين تر٬ و صعود نهائي براي وحدت با يگانه ي واحد.”جي.اِي.گاسکل٬ تفسير کتاب مقدس مصريان از طريق زبان نمادگرائي ؛ ره آوردي از تمام مکتوبات الهام شده.
جادوگران مصري از خورشيد بالدار در مراسم سحر و احضار روح استفاده مي کردند:
“ عنصر هوا از بعد نمادين ٬ متشکل از صفحه اي مدور يا شبيه خورشيد است که درميان دو بال قرار گرفته است. در مراسم جادوگري٬ اين نشان بالاي محراب٬ به سمت مشرق آويزان مي شود و در زمان احضار روح براي محافظت و تعامل با روح يا موجود ساکن در هوا (جن) استفاده مي شود.”هوپ٬ موري٬ جادو گري کاربردي مصريان.
خورشيد بالدار٬ امروزه توسط گروه هائي مانند فراماسون ها استفاده مي شود.
"گوی بالدار با وجود ادعاي ايلوميناتي ٬ اصولا نماد مسيحيان داراي عقايد تصوف آميز است٬ اگرچه بايد پذيرفت که در واقع ريشه در مصر باستان دارد.گوي بالدار نماد روح تکامل يافته ايست که به سوي مبدا پيدايش خود يا همان بهشت ماورائي٬ پرواز مي کند."سويين برن٬ کلايمر٬ آموزه هاي فرقه ي مسيحيان تصوف گرا.
بنابراين٬ اين نماد مرموز و جادوئي نشان دهنده ي روح تکامل يافته ايست که براي هزاران سال سيماي افسونگر خود را به نمايش گذاشته و هنوز هم در خدمت همان اهداف پيشين قرار دارد. در ادامه٬ اين نماد را بر روي ساختمان هاي فرق مسيحي و ماسوني خواهيد ديد :
ورودي محوطه ي پارک مسيحيان تصوف گرا:
خورشيد بالدار در بالاي تخت مقدس استاد٬ در اتاق مصريِ يک لژ بزرگ معبد ماسوني:
از آنجائيکه بال ها وسيله اي براي انتقال روح تکامل يافته هستند٬ اين نماد در صنعت اتومبيل به کار گرفته شد.
خورشيد بالدار با يک چشم جهان بين به جاي خورشيد:
آرم بنتلي:
آرم ميني کوپر:
آرم بالدار هارلي ديويدسن:
آرم استون مارتين:
طرحي ويژه از نماد خورشيد بالدار به عنوان آرم شورلت:
شکل کيسه ي ماهي (The Vesica Piscis) :
اين نماد کهن٬ شکلي ست که به وسيله ي دو دايره ي به هم پيوسته ايجاد شده و بخشي از هندسه ي مقدس مي باشد. دليل اين نامگذاري٬ شکل “ماهي” مانندي است که در ميان اين دواير به وجود مي آيد. مفهوم رمز گونه ي آن٬ همواره در پرده اي از ابهام قرار داشته٬ ولي اغلب بر اين باورند که اين نماد٬ نشانگر ماهيت جنس مونث است.
“شکل کيسه ي ماهي به قسمت مياني دواير به هم پيوسته اطلاق مي شود.در زبان سانسکريت٬ اين نماد به معناي “معبر عالم غيب” بوده و از ديدگاه آنان گذر از اين معبر با وحدت زن ومرد ارتباط دارد . اين وابستگي و ارتباط آن با تجديد حيات و توليد مثل است که به صورت يک حقيقت بنيادي در مرکز شالوده ي ساختار سري حضور دارد.”جان يارکر٬ مکاتب محرمانه.
مسيحيان اوليه٬ غالبا شمايل حضرت عيسي (ع) را درون شکلي شبيه کيسه ي ماهي٬ که نماد رحم مادر باکره و يا دروازه اي به سوي عالم روحاني بود٬ تصوير مي کردند.
شکل کيسه ي ماهي٬ براي فراماسون ها نيز بسيار اهميت دارد:
“ شکل کيسه يک نماي فراگير از هنر معماري يا فراماسونري است و منشا اصلي اشتقاق اين نمادها و علامات٬ راز بزرگ و ديرپاي برادران باستاني ما را تشکيل مي دهد.”جرج اليور٬ اختلافات فراماسونى.
آلبرت جي.مکي درباره ي استفاده ي شکل کيسه در ابتداي ظهور فراماسونرى چنين مي گويد:
“ به عنوان يک نماد٬ اين شکل بطور متناوب توسط فراماسون هاي قرون وسطا براي تزئينات کليساها به کار گرفته مي شد. مهرهاي تمام انجمن ها٬ صومعه ها و ديگر اجتماعات مذهبي و نيز مهر هاي مربوط به افراد منسوب به کليسا همگي به اين شکل ساخته شده بودند. از اين رو٬ با استناد به شخصيت هاي مذهبي سازمان٬ پيشنهاد شد که مهرهاي لژهاي ماسوني نيز به جاي شکل دايره وار امروزي٬ داراي چنين شکلي باشند.”آلبرت جي.مکي ٬ دايره المعارف فراماسونري.
حال نمونه اي از يک مهر ماسوني که به شکل کيسه ي ماهي است را مشاهده مي کنيد:
مهر لژ آکادمي :
شايد به دليل ارتباط اين نماد با تمايلات جنسى است که استفاده از آن مورد توجه شرکت هاي توليد کننده ي پوشاک و نيز ديگر برند ها قرار گرفت. . .
آرم چانل:
آرم گوچي:
آرم کفش دي سي:
آرم مستر کارت:
یک نمونه ی دیگر:
سخن پاياني:
در اينجا تنها مثالهائي مطرح شد که مبين عمق نمادگرائي سري در فرهنگ عامه است .به راستي هدف از به کار بردن نمادهاي سري در نشان هاي تجاري چيست؟ آيا اين راهي براي تجليل از اديان سري است يا يک نمايش قدرت از جانب افراد ذي نفوذ در طبقه ي حاکم؟
طبق باور برخی پژوهشگران٬ اين نمادها داراي آثار عميق جادوئي بر روي توده ي مردم هستند .
با در نظر گرفتن اين حقيقت که اعضاي انجمن هاي مخفي مانند فراماسون ها به فراگيري قدرت پنهان در نمادها و جادوگري مي پردازند٬ ديگر ترديدي باقي نمي ماند که اين دانش قديمي٬ در بسياري از نشان هاي تجاري به کار گرفته شده است. حتي احتمال مي رود که بعضي از آرم ها علائم رمزى باشند؛ نمادهائي که براي تمرکز بر روي ناخودآگاه افراد٬ با هدف اجراي ماموريت هائي ويژه “سحر “شده اند. به عبارت ديگر٬مي توان گفت که نمادها بسيار قدرتمند تر از آن هستند که شما فکر مي کنيد.
ترجمه : زهرا امید
لینک دانلود فایل PDF مقاله ی راز دو نماد پرکاربرد جوامع مخفی
نظرات شما عزیزان: